Η ζωή μας με τις μάσκες

Η ζωή μας με τις μάσκες

Η ζωή μας με τις μάσκες 
Αντώνης Κογεβίνας *


Η οδηγία για χρήση μάσκας δεν δόθηκε για να προστατεύεται αυτός που την φοράει, αλλά για να μην εξαπλώνονται σταγονίδια από αυτόν που την φοράει όταν μιλάει, βήχει ή αναπνέει σε μακρινή απόσταση. Χωρίς τη μάσκα τα σταγονίδια θα πηγαίναν μέχρι 2 μέτρα, ενώ με τη μάσκα περιορίζονται στα 70 εκατοστά. Σχεδόν οποιαδήποτε μάσκα το πετυχαίνει αυτό, εκτός από αυτές που έχουν βαλβίδα. Η χρήση μάσκας επιβάλλεται στους χώρους όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί η απόσταση των δύο μέτρων. Αυτό το μέτρο είναι αρκετό για να καταλαγιάσει η επιδημία με την προϋπόθεση ότι όλοι την φορούν. 
Αν όμως θέλουμε παράλληλα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όταν αναπνέουμε , τότε πρέπει να επιλέξουμε μια μάσκα που να μην επιτρέπει στον ιό να περάσει απ’ έξω προς τα μέσα, όπως είναι οι μάσκες  FFP2 ή  Ν95 ή ΚΝ95 που φιλτράρουν το 95% των ουσιών που εισπνέουμε. Οι χειρουργικές μάσκες φιλτράρουν το 67% των ουσιών , ενώ οι υφασμάτινες δεν φιλτράρουν πρακτικά τίποτα.

Έτσι όταν  κάποιος φοράει: 

  • Υφασμάτινη μάσκα: Προστατεύει τους γύρω , αλλά δεν προστατεύει τον εαυτό του  γιατί οτιδήποτε φτάσει στη μάσκα του θα περάσει στην αναπνοή του. Για να μην φτάσουν τα σταγονίδια των άλλων στη μάσκα του, θα πρέπει όλοι οι γύρω να φορούν μάσκα. 
  • Χειρουργική μάσκα: Προστατεύει τους γύρω και μερικώς προστατεύει και τον ίδιο που την φοράει, γιατί κατακρατεί το 67% των ουσιών. 
  • Μάσκα FFP2 ή Ν95: Προστατεύει τους γύρω και προστατεύει και αυτόν που την φοράει.  Αυτές είναι καλές για ταξίδια με αεροπλάνο. Ακόμα καλύτερες είναι οι FFP3 ( χωρίς βαλβίδα) 
  • Μάσκα με βαλβίδα: Αυτός προστατεύει μόνον τη δική του  υγεία , γιατί εισπνέει φιλτραρισμένο αέρα, ενώ μολύνει τους γύρω γιατί διαχέει την αναπνοή του αφιλτράριστη δια μέσου της βαλβίδας που ανοίγει κατά την εκπνοή. 
  • Μάσκα που δεν καλύπτει τη μύτη: Αν και περίεργο , ο άνθρωπος αυτός δεν έχει σκεφτεί ότι εισπνέει και εκπνέει αέρα χωρίς κανένα φιλτράρισμα. Είναι πρακτικά σαν να μη φοράει μάσκα. Μολύνει τους γύρω και μολύνεται ο ίδιος. 
  • Μάσκα κάτω από το σαγόνι: Αυτός δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Είναι εντελώς άσχετος και αδιάφορος για τους γύρω και για τον εαυτό του. Φοβάται ενδεχομένως μην φάει πρόστιμο ή μην τον κατσαδιάσουν. Αποφεύγετε να πηγαίνετε σε  εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες όταν βλέπετε το προσωπικό με τις μάσκες κάτω από το σαγόνι. Φαντάζεστε τι θα γίνεται στη κουζίνα;  
  • Δεν φοράει καθόλου μάσκα και είναι υπερήφανος γι’ αυτό: Αυτοί είναι που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός είναι συνωμοσία κάποιας σκοτεινής δύναμης που μαζί με το 5G σκοπεύουν να του κάνουν εμβόλιο και να του βάλουν και ένα τσιπάκι για να τον παρακολουθούν! Είναι άτομα μειωμένης ευφυίας που ενδεχομένως δυσκολεύονται να δέσουν και τα κορδόνια των παπουτσιών τους. 
  • Το δικαίωμα του “να αποφασίζεις για τη ζωή σου”: Σε παρόμοια λογική  με τους προηγούμενους υπάρχουν κάποιοι που επικαλούνται  “ το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν με το σώμα τους” και γι αυτό δεν θέλουν να φορούν μάσκες.  Δεν σκέφτονται ότι για τον ίδιο λόγο δεν δικαιούνται να κάνουν ότι θέλουν με τα σώματα των άλλων, μολύνοντάς τους. Αυτοί δεν έχουν καταλάβει ότι φοράμε μάσκες για να προστατεύουμε τους άλλους, όχι εμάς. 
  • Φοράει ζελατίνα χωρίς μάσκα: Η ζελατίνα δεν είναι μάσκα. Άρα όσοι αρκούνται σε σκέτη ζελατίνα μολύνουν τους γύρω και τον εαυτό τους. Το κάνουν κυρίως γυναίκες που ενδιαφέρονται για  το μακιγιάζ τους, αλλά και ανύποπτες νεαρές σερβιτόρες σε beach bars .  Οι ζελατίνες αφήνουν τα σταγονίδια από την ομιλία ή την εκπνοή της σερβιτόρας να πέφτουν στα πιάτα και στα ποτά που κρατάει μπροστά της ενώ παράλληλα εισπνέει μολυσμένο αέρα.  Έχει νόημα μόνον σαν συμπληρωματικό προστατευτικό μέτρο ώστε να μην έρχονται στην μάσκα τα σταγονίδια άλλων. 
  • Μια επικίνδυνη στιγμή στις πτήσεις με αεροπλάνο είναι όταν προσφέρεται μια σακούλα με νερό και φαγητό κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εκείνη τη στιγμή όλοι οι επιβάτες κατεβάζουν ταυτόχρονα τις μάσκες και επί 10 λεπτά ταξιδεύουν ο ένας κολλημένος δίπλα στον άλλον χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη. Σε πτήσεις 45 λεπτών δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προσφέρεται φαγητό, ακυρώνοντας όλα τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τη στιγμή εκείνη. Θα πρέπει να δοθεί σαφής οδηγία από τον ΕΟΔΥ για να σταματήσει αυτό . 
  • Δεν μπορώ να φοράω τη μάσκα συνεχώς είναι ένας άλλος ισχυρισμός που ακούγεται για να μη φορούν μάσκες. Όμως οι χειρουργοί και οι νοσηλευτές και πολλοί άλλοι ιατροί τις φορούν όλη μέρα , όλη τους τη ζωή και τα καταφέρνουν μια χαρά. Δεν καταλαβαίνει λοιπόν κανείς γιατί οι σερβιτόροι και όσοι άλλοι πρέπει να φορούν μάσκες “δεν μπορούν”.     25/6/20    

* Ιατρός

Πίσω