Είναι άραγε τα lockdown ο δρόμος μπροστά;

Είναι άραγε τα lockdown ο δρόμος μπροστά;

15 Φεβρουαρίου 2021

Είδαμε την επιτυχημένη εφαρμογή του έγκαιρου πρώτου lockdown στην Ελλάδα, που καθυστέρησε τη διάδοση της COVID-19 όταν αιφνιδιαστήκαμε από την ραγδαία εξέλιξη. Τα lockdown όμως δεν μπορεί να είναι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, γιατί αν επαναλαμβάνονται τακτικά θα καταστραφεί η οικονομία. Θα χαθεί το έκτακτο και δυνατό αυτό όπλο αφού δεν θα το αντέχουμε οικονομικά. Τα lockdown χρησιμεύουν σαν έκτακτη τελευταία λύση για να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας, ώστε να δοθεί χρόνος για να οργανωθούν κάποια άλλα προληπτικά μέτρα.

Είδαμε επίσης την φιλότιμη προσπάθεια την κυβέρνησης για να εμβολιαστεί ο κόσμος, ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθεί η εξάπλωση του ιού. Ο ιός φαίνεται ότι θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό λόγω των μεταλλάξεων και θα μας αναγκάσει να κάνουμε επαναλαμβανόμενα εμβόλια. Μέχρι να εξαλειφθεί, δεν μπορούμε να προχωρούμε μόνον με lockdown και να βλέπουμε μέσα σε ελάχιστες μέρες από την άρση τους  να ξαναφουντώνει η επιδημία και να καταλήγουμε ξανά σε lockdown. Κάτι δεν γίνεται σωστά στο ενδιάμεσο.

Οι πάνινες μάσκες πρέπει να καταργηθούν. Η COVID-19 είναι μια αερομεταφερόμενη νόσος. Θα πρέπει να ειπωθεί καθαρά στον κόσμο η αλήθεια για τις μάσκες. Οι πάνινες μάσκες δεν προστατεύουν αυτόν που τις φοράει,  αλλά δεν προστατεύουν και τους άλλους από τη στιγμή που δεν τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων. Οι πάνινες μάσκες πρέπει να απαγορευτούν τελείως σε κλειστούς χώρους και σε μέρη συνωστισμού.

Οι σωστές μάσκες σε κλειστούς χώρους και μέρη συνωστισμού είναι οι Ν95 ή FFP2 . Τις αποκαλούν ανεπιτυχώς ιατρικές μάσκες. Με τον τρόπο αυτό δίδεται λανθασμένα η εντύπωση ότι είναι μόνο για ιατρική χρήση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Ν95 είναι απλώς καλές μάσκες που κατακρατούν το 95% και δεν απευθύνονται μόνο σε ιατρούς.  Όσο για τις χειρουργικές μάσκες, προστατεύουν 67-70% και είναι καλύτερες από τις πάνινες , αλλά χειρότερες από τις Ν95. Η Αυστρία τόλμησε επίσημα να απαιτήσει χρήση μάσκας Ν95 από τους πολίτες της και το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες. Εμείς δεν πρέπει να αφήνουμε τον κόσμο να ταλαιπωρείται φορώντας πάνινες μάσκες και να νομίζει ότι προστατεύεται.

Να ελέγχεται αυστηρά ότι τα θετικά κρούσματα τηρούν την καραντίνα: Ποιος ελέγχει και πώς,  ότι τα καθημερινά 1000-2000 άτομα με θετικά rapid test μένουν σε καραντίνα;  Γιατί έχουμε αποδεχτεί την ανόητη άποψη ότι ο αυστηρός έλεγχος για την τήρηση της καραντίνας προσβάλλει τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων αυτών;  Αλήθεια, τι είδους ξεχαρβαλωμένη σκέψη διαθέτουν όσοι ισχυρίζονται ότι η διεύθυνση διαμονής είναι προσωπικό δεδομένο και μάλιστα πιο σημαντικό από τις ζωές των ανθρώπων που εκτίθενται στους ασυνείδητους φορείς που σπάνε την καραντίνα;  

Ο αερισμός των χώρων και η χρήση ειδικών φίλτρων.  Είναι μια δραστηριότητα που θα έπρεπε να επιδοτείται για να μπορέσουν κάποτε να ανοίξουν τα μαγαζιά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η δωρεάν ενίσχυση των κλειστών επιχειρήσεων είναι πολύ γενναιόδωρη και αναγκαία στην πρώτη φάση.  Ως πότε θα μπορούν όμως να επιδοτούνται οι πάντες;  Θα ήταν πιο αποτελεσματική η χρήση των πόρων για να αλλάξουν οι συνθήκες υγιεινής,  ώστε να μπορέσει να ανοίξει η αγορά.

Εκπαίδευση παιδιών και κόσμου. Εφόσον η προσωπική ευθύνη χρήσης μάσκας, τήρησης αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού είναι τόσο σημαντικά, θα ήταν λογικό να οργανωθεί ειδική εκπαίδευση για τα μέτρα αυτά, γιατί όχι και εξετάσεις μετά την ειδική εκπαίδευση, ώστε να ανοίξουν κάποτε τα σχολεία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα ενημερωμένα παιδιά θα αναγκάσουν και τους γονείς στο σπίτι να είναι πιο προσεκτικοί. Αυτή είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος και έχει χρησιμοποιηθεί στη Γαλλία τόσο για τον αντικαπνιστικό αγώνα, όσο και για την διάδοση της ανακύκλωσης.

Εθνική Στρατηγική . Βλέποντας ότι δεν θα τελειώσουμε γρήγορα με τους ιούς, όχι μόνον τον SARS-CoV 2, θα ήταν λογικό το κράτος να  χαράξει μια Εθνική Στρατηγική ενίσχυσης της έρευνας και κατασκευής εμβολίων, ώστε να μην εξαρτόμαστε μελλοντικά από τρίτους. Θα είναι βεβαίως ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ενδεχομένως θα γίνει πιο επείγουσα η ανάγκη μελλοντικά. Να γίνουμε κατά κάποιον τρόπο μια μικρή silicon valley της νέας αυτής τεχνολογίας και να εξάγουμε εμείς εμβόλια στους άλλους. Οι εξ ανατολών γείτονές μας  έχουν ξεκινήσει ήδη. Υπάρχει ανάγκη παγκοσμίως για εμβόλια,  το επιχειρηματικό πεδίο δεν είναι καθόλου κορεσμένο και υπάρχουν πολλοί  εξειδικευμένοι επιστήμονες στο εξωτερικό  αλλά και στο εσωτερικό που θα μπορούσαν να επανδρώσουν μια τέτοια αποστολή.

Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξουμε αυτό που κάνουμε σήμερα. Πολλοί βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και άλλοι να χάνουν τις δουλειές τους.  Αυτό ίσως να μην ήταν απαραίτητο αν εφαρμόζονταν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα. Καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε πρόωρα τα μετρημένα lockdown που αντέχει η οικονομία μας, σαν να διαθέτουμε απεριόριστο αριθμό. Αυτή την “εύκολη” πρακτική  όμως δεν θα μπορούμε να επαναλαμβάνουμε εάν χρεοκοπήσουμε. Γι’ αυτό είναι επείγον να επικεντρωθούμε σε όσα άλλα δεν κάνουμε σωστά και να κρατήσουμε ότι απομένει από τα lockdown που αντέχει η οικονομία μας για μια πραγματική έκτακτη ανάγκη.

Πηγή: Reporter.gr

Πίσω