ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πως γίνεται η γαστροσκόπηση;

 

Η γαστροσκόπηση είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Αυτό γίνεται με το γαστροσκόπιο που είναι ένας λεπτός σωλήνας ο οποίος στην άκρη  του έχει μια κάμερα – τσιπάκι. Η εικόνα μεταφέρεται ζωντανά σε μια οθόνη.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για 8 ώρες πριν από την εξέταση, αλλά μπορεί να πιεί νερό μέχρι 3 ώρες πριν. Δεν χρειάζεται καμία άλλη προετοιμασία.

Ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι. Τοποθετείται ένας πλαστικός καθετήρας στη φλέβα. Εφαρμόζεται ένα οξύμετρο στο δάκτυλο για να παρακολουθείται η οξυγόνωση και οι σφύξεις. Έχει μετρηθεί η αρτηριακή πίεση και του χορηγείται οξυγόνο στη μύτη.   Δαγκώνει ένα ειδικό πλαστικό επιστόμιο, μέσα από το οποίο περνάει το γαστροσκόπιο,  ώστε να  μην εμποδίζεται από τα δόντια.

Χορηγείται η ενδοφλέβια ένεση καταστολής, προκειμένου να μην έχει τάση εμετού και να μην ενοχλείται από τη διαδικασία.

Η εξέταση κρατάει περίπου 10-12 λεπτά και σε όλο αυτό το διάστημα ο εξεταζόμενος δεν καταλαβαίνει τίποτα. Κατά τη γαστροσκόπηση συχνά παίρνονται μικρά δείγματα από το στομάχι ( βιοψίες ),  χωρίς όμως αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον εξεταζόμενο.

Όταν τελειώσει η εξέταση, χορηγείται αντίδοτο και ο εξεταζόμενος ξυπνάει και σηκώνεται. Δεν πρέπει να οδηγήσει μετά από την καταστολή γιατί μπορεί να έχει πεσμένα αντανακλαστικά. Γι’ αυτό συνιστάται να συνοδεύεται, εκτός και αν θα επιστρέψει στο σπίτι του πεζός.