ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πως γίνεται η κολονοσκόπηση;

 

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση με την οποία μπορούμε να δούμε όλο το εσωτερικό του παχέος εντέρου και το τελευταίου τμήμα του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για ένα μήκος 1,80 -2 μέτρα και η προσπέλαση γίνεται με τη βοήθεια του κολονοσκοπίου.

Το κολονοσκόπιο είναι ένας λεπτός σωλήνας που έχει στην άκρη μια κάμερα–τσιπάκι. Η εικόνα που αναμεταδίδει φαίνεται ζωντανά σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας.  Μέσα από το κολονοσκόπιο μπορούν και περνούν λαβίδες για να παίρνονται βιοψίες και για να γίνονται επεμβάσεις.

Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός το πρωί.  Πρέπει να έχει πάρει το  προηγούμενο βράδυ και το πρωί της εξέτασης ένα διάλυμα με το οποίο καθαρίζει το έντερο από το περιεχόμενό του.  Αν δεν γίνει αυτή η προετοιμασία η εξέταση είναι αδύνατη.

Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι. Τοποθετείται ένας πλαστικός καθετήρας στη φλέβα. Εφαρμόζεται ένα οξύμετρο στο δάκτυλο για να παρακολουθείται η οξυγόνωση και οι σφύξεις. Έχει μετρηθεί η αρτηριακή πίεση και του χορηγείται οξυγόνο στη μύτη.

Χορηγείται ενδοφλέβια ένεση καταστολής και παυσίπονο, ούτως ώστε να είναι εντελώς ανώδυνη η διαδικασία.

Η εξέταση κρατάει περίπου 30  λεπτά και σε όλο αυτό το διάστημα ο εξεταζόμενος δεν καταλαβαίνει τίποτα. Κατά την κολονοσκόπηση μπορούν να ληφθούν βιοψίες ή να αφαιρεθούν πολύποδες από το παχύ έντερο.

Όταν τελειώσει η εξέταση, χορηγείται αντίδοτο και ο εξεταζόμενος ξυπνάει και σηκώνεται. Δεν πρέπει να οδηγήσει μετά από την καταστολή γιατί μπορεί να έχει πεσμένα αντανακλαστικά. Γι’ αυτό συνιστάται να συνοδεύεται, εκτός και αν θα επιστρέψει στο σπίτι του πεζός.